W poniedziałek 14 marca uczennice klasy 2 gimnazjum Klaudia Kwietniewska, Michalina Stempin i Anna Syrnik zaprezentowały efekty pracy wykonanej pod opieką p. Artura Przystarza w ramach Projektu Gimnazjalnego. Uczennice przeprowadziły dla klas gimnazjalnych prelekcję dotyczącą miodu, życia i hodowli pszczół. Został również zorganizowany sklepik z własnoręcznie przygotowanymi miodowymi pysznościami, sprzedawane były m.in. ciasta, sałatki, kanapki oraz gorąca herbata, które cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczniów i nauczycieli. W ramach sprawdzenia wiedzy dotyczącej tematyki projektu wśród uczniów przeprowadzone zostały quizy, najlepsi zostali nagrodzeni niespodziankami.
W tym roku szkolnym projekt gimnazjalny z biologii obejmuje zajęcia w szkole, ale i w domu, pod fachowym okiem mamy lub babci naszych gimnazjalistek. Lidia, Oliwia, Aurelia i Malwina z klasy 2G uczą się piec rogaliki, ciasta drożdżowe, pizzę czy chleb. Wykorzystują w kuchni drożdże - żywe organizmy od dawien dawna znane, tylko nikt nie nazywał ich zastosowania biotechnologią. Przy okazji ich zabawy w kuchni przypominamy o konkursie fotograficznym "Selfie jak na drożdżach". Zdjęcia można przynosić do opiekuna projektu M. Nehrebeckiej do 14 kwietnia. Nagrodą główną dla autora najlepszego ujęcia jest worek drożdżowych rogalików, a dla klasy, z której wpłynie najwięcej zgłoszeń - tort na Dzień Dziecka. ZAPRASZAMY do zabawy!!!
Scenariusz: Kasia Komorowska
Realizacja i montaż: Kamila Ścisłowska