W dniach 13-15.09.2012 grupa uczniów Technikum Hotelarskiego z naszej szkoły wzięła udział w Kursie Baristy, prowadzonym przez Panią Agnieszkę Hajbura-Michałowską. Na samym początku dowiedzieliśmy się na czym polega praca baristy. Pani Agnieszka opowiedziała nam historię kawy, od zasiania, zebrania ziarna do zapakowania gotowej kawy w opakowania. W drugim dniu kursu każdy miał możliwość pracy przy profesjonalnym ekspresie. Zadaniem uczestników było zaparzyć espresso i wypić je. Śmiech towarzyszył nam przez cały piątek. Kiedy wszyscy poczuli gorzki smak swojej pierwszej kawy, przy pomocy Pani Agnieszki sporządzaliśmy kawy mleczne. Każda inna - wyjątkowa. Tym słodkim akcentem zakończyliśmy drugi dzień. W sobotę od samego rana w całej szkole unosił się zapach herbaty, bowiem sobota była poświęcona nie tylko kawie. Poznaliśmy historię, gatunki, rodzaje herbat z całego świata. Każdy miał okazję spróbować różnego rodzaju. Dowiedzieliśmy się również jak powstaje prawdziwa czekolada. Na koniec kursu został przeprowadzony egzamin teoretyczno - praktyczny. Wszyscy uczestnicy otrzymali zaświadczenie o ukończeniu kursu. Dni zleciały bardzo szybko w miłej atmosferze. Dziękujemy jeszcze raz Pani Agnieszce za cierpliwość i gorące serce. To był niezapomniany czas. Więcej zdjęć, oraz wywiad z Panią Agnieszką Hajbura-Michałowską znajduje się na stronie internetowej w zakładce TECHNIK HOTELARSTWA: http://www.hotelarzepzs.tnb.pl/news.php - na którą w imieniu całej redakcji serdecznie zapraszam.

oprac: Katarzyna Kusztelak (3TH)