W klasie 1B w ubiegłym tygodniu przeprowadzone zostały 3-godzinne warsztaty zatytułowane “Pudełko biotechnologiczne”. Pomysł warsztatów przybył z Centrum Nauki KOPERNIK w Warszawie, gdzie byłam i sama przeprowadzałam doświadczenia. Teraz po raz kolejny wykorzystałam w szkole przepisy na sztuczny kawior, produkcję sera, wykrywanie enzymów w produktach spożywczych i w ślinie człowieka. Sprawdzaliśmy osmozę i turgor roślin posypanych solą, obecność skrobi w produktach spożywczych. Na buraku ćwikłowym badaliśmy wpływ kwasu octowego na przepuszczalność błon i obecność barwników w soku komórkowym. Uczniowie ponadto zakładali hodowlę pleśniaka na podłożu organicznym oraz hodowlę fasoli. Każdy też wysiał na szalkę Petriego nasiona różnych warzyw. Sprawdzane będą: siła i energia kiełkowania nasion. Kolejna lekcja biologii z nieformalnego cyklu “nauka przez zabawę”. Mam nadzieję, że udana.
Małgorzata Nehrebecka