NA ANDYJSKICH SZLAKACH
- Szczegóły
- Artur Przystarz
- Kategoria: Wydarzenia
- Odsłony: 1213
W czwartek 10 stycznia uczniowie klas 1a, 2a, 3a oraz klas technikum mogli wysłuchać ilustrowanej slajdami prelekcji prezentowanej przez pana Bolesława Grabowskiego, który zwiedził Japonię, Australię, Peru, Boliwię, Kanadę, USA, Indie, Egipt, kraje Afryki Środkowej i wiele państw europejskich. W naszej szkole zaprezentował relację z podróży do Ameryki Południowej. W czasie bardzo ciekawej prelekcji opowiedział o ludziach, zabytkach oraz przyrodzie andyjskich krajów - Peru i Boliwii. Podczas prezentacji można było obejrzeć różnego rodzaju pamiątki z podróży – odzież, zabawki czy instrumenty muzyczne wytworzone przez miejscową ludność. Niektórzy z uczniów mieli okazję mocniej wczuć się lokalny koloryt potomków inkaskich ludów, przymierzając oryginalne ubrania. Na pewno wielu słuchaczy poczuło smak przygody, rozniecając w sobie zainteresowanie podróżami do egzotycznych krajów.
AUTOSTOPEM KU WOLNOŚCI
- Szczegóły
- Artur Przystarz
- Kategoria: Wydarzenia
- Odsłony: 1304
„Autostopem ku wolności” to hasło przewodnie niezwykłej wyprawy dwóch młodych ludzi. Wyprawy z ideą. Podróżnicy zaczęli od spotkania z Lechem Wałęsą i zmierzali do Indii, do Dalajlamy. Towarzyszył im specjalny dziennik podróży, w którym obaj nobliści oraz wszyscy napotkani ludzie wpisywali w ojczystym języku swoją odpowiedź na jedno pytanie: "Czym dla Ciebie jest wolność i czy czujesz się wolny?" Podróżnicy poruszali się wyłącznie z wykorzystaniem autostopu oraz nocowali tylko pod namiotem lub u lokalnej ludności, jedli to co oni, żyli przez chwilę ich problemami, dzięki czemu mogli w wyjątkowy sposób poznać ich kulturę i sposób życia. Niezwykłą, naładowaną emocjami prelekcję wysłuchali uczniowie klas pierwszych Liceum Ogólnokształcącego z ust uczestnika - Aleksandra Adamusa. Alek to absolwent naszego liceum, aktualnie student Etnologii i Antropologii Kulturowej na Uniwersytecie Jagiellońskim. Długotrwałe brawa na zakończenie wystąpienia były wyrazem wrażenia, jakie wywarł prelegent. Osoby, które odczuwają jeszcze niedosyt, oraz te, które chciałyby poznać szczegóły wyprawy, mogą prześledzić jej zapis na stronie http://www.facebook.com/pages/Autostopem-Ku-Wolno%C5%9Bci/149636138439166?fref=ts, gdzie uczestnicy opisywali swoje przeżycia. Wywiad telewizyjny z uczestnikami: http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-sniadaniowe/pytanie-na-sniadanie/wideo/autostopem-ku-wolnosci/5420491
NASZA SZKOŁA I NASI UCZNIOWIE OKIEM KAMERY
- Szczegóły
- Emilia Buczak
- Kategoria: Wydarzenia
- Odsłony: 1265
Zobacz film: http://www.youtube.com/watch?v=ZeQpbFRlzYo
WESOŁYCH ŚWIĄT I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!
- Szczegóły
- Emilia Buczak
- Kategoria: Wydarzenia
- Odsłony: 1370
"KULINARNY RAJD MISTRZÓW" W HOTELU HASTON
- Szczegóły
- Emilia Buczak
- Kategoria: Wydarzenia
- Odsłony: 1266
Dnia 9 listopada uczniowie klasy 2TH/TA oraz 3TH wybrali się na pierwszą edycję ogólnopolskiego ,,Kulinarnego Rajdu Mistrzów'', który odbył się w HOTELU HASTON CITY we Wrocławiu. Kilkoro z uczniów 3TH odbywało w tym hotelu swoje pierwsze praktyki zawodowe. Już od samego rana wszystkim dopisywał dobry humor. Nie mogliśmy się doczekać osobistego spotkania ze sławami polskiej gastronomii, wiedzieliśmy, że gościem specjalnym konkursu będzie Pani Magda Gessler, a w jury zasiądą Panowie: Robert Sowa, Marek Budynek, Karol Okrasa (prowadzący imprezę), Joseph Seeletso i Jerzy Pasikowski. Impreza zorganizowana była w pięknej sali bankietowej, już od wejścia zostaliśmy gorąco przywitani, zasiedliśmy na trybunach i z zaciekawieniem śledziliśmy zmagania kucharzy. W konkursie uczestniczyło 12 ekip kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie konkursu zgłoszeń, pracujących w polskich restauracjach i hotelach. Przedstawicielami z Wrocławia była drużyna z restauracji "Pod Papugami".
Zmagania rozpoczęło filetowanie flądry na czas oraz krojenie warzyw zgodnie z francuską sztuką kulinarną. Mogliśmy poznać, na czym polega krojenie warzyw w: julienne, brunoise, emince, macédoine, cocottes, rissolleés. Walka była zacięta, każdy z kucharzy starał się najdokładniej wykonać polecenia jury. Następna część zmagań toczyła się na 4 stanowiskach (łącznie 12 ekip 2 osobowych). Każda z ekip miała równo godzinę na przyrządzenie ciepłej przekąski i dania głównego, ze ściśle obowiązujących podstawowych składników (przystawka- łosoś, danie główne- górka cielęca z kością).
Podczas przerw każdy z nas mógł osobiście porozmawiać z członkami jury, poprosić o autograf i zrobić pamiątkowe zdjęcie. Mogliśmy także wypić kawę zrobioną przez profesjonalnego baristę, degustować wyroby mięsne, skosztować kuchni orientalnej. Największym zaskoczeniem dla uczniów było jednak to, że sami mogliśmy zasiąść do stołu jury. Wielu z uczniów naszej szkoły miało okazję spróbować i ocenić dania konkursowe, niektóre fantazyjne potrawy i wykwintne dodatki mogliśmy smakować po raz pierwszy w życiu.
Gdy wybiła godzina 14:00 nikomu nie chciało się wracać do domu. Przed wyjściem czekała na nas jeszcze jedna niespodzianka: rzeźby w bryle lodowej - ryba i sowa. Mogliśmy podziwiać sposób wykonania, aż trudno uwierzyć, że fantazyjne rzeźby wykonano przy użyciu piły elektrycznej! Szkoda, że można je podziwiać tylko przez kilka godzin.
Z Kulinarnego Rajdu Mistrzów nie wróciliśmy do szkoły z pustymi rękami, udało nam się zdobyć autografy wszystkich wyżej wymienionych osobistości. Będzie to świetna pamiątka dla nas - plakat reklamujący imprezę z autografami zawiesimy w naszej klasie hotelarskiej. ,, Kulinarne Rajdy Mistrzów'' jest to impreza cykliczna, więc z góry zakładamy, ze Nasza szkoła pojawi się tam za rok. Po raz kolejny będziemy dopingować kucharzy. Tegoroczne zmagania wygrała ekipa z wrocławskiej restauracji Pod Papugami, która została jednogłośnie wybrana jako najlepsza przez wszystkich członków jury. Gratulujemy!
Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony internetowej - w zakładce TECHNIK HOTELARSTWA można obejrzeć więcej zdjęć i przeczytać wywiad z uczestnikami Kulinarnego Rajdu Mistrzów 2012.
Uczennice klasy 3TH
Strona 213 z 248