Dnia 9 listopada uczniowie klasy 2TH/TA oraz 3TH wybrali się na pierwszą edycję ogólnopolskiego ,,Kulinarnego Rajdu Mistrzów'', który odbył się w HOTELU HASTON CITY we Wrocławiu. Kilkoro z uczniów 3TH odbywało w tym hotelu swoje pierwsze praktyki zawodowe. Już od samego rana wszystkim dopisywał dobry humor. Nie mogliśmy się doczekać osobistego spotkania ze sławami polskiej gastronomii, wiedzieliśmy, że gościem specjalnym konkursu będzie Pani Magda Gessler, a w jury zasiądą Panowie: Robert Sowa, Marek Budynek, Karol Okrasa (prowadzący imprezę), Joseph Seeletso i Jerzy Pasikowski. Impreza zorganizowana była w pięknej sali bankietowej, już od wejścia zostaliśmy gorąco przywitani, zasiedliśmy na trybunach i z zaciekawieniem śledziliśmy zmagania kucharzy. W konkursie uczestniczyło 12 ekip kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie konkursu zgłoszeń, pracujących w polskich restauracjach i hotelach. Przedstawicielami z Wrocławia była drużyna z restauracji "Pod Papugami".

Zmagania rozpoczęło filetowanie flądry na czas oraz krojenie warzyw zgodnie z francuską sztuką kulinarną. Mogliśmy poznać, na czym polega krojenie warzyw w: julienne, brunoise, emince, macédoine, cocottes, rissolleés. Walka była zacięta, każdy z kucharzy starał się najdokładniej wykonać polecenia jury. Następna część zmagań toczyła się na 4 stanowiskach (łącznie 12 ekip 2 osobowych). Każda z ekip miała równo godzinę na przyrządzenie ciepłej przekąski i dania głównego, ze ściśle obowiązujących podstawowych składników (przystawka- łosoś, danie główne- górka cielęca z kością).

Podczas przerw każdy z nas mógł osobiście porozmawiać z członkami jury, poprosić o autograf i zrobić pamiątkowe zdjęcie. Mogliśmy także wypić kawę zrobioną przez profesjonalnego baristę, degustować wyroby mięsne, skosztować kuchni orientalnej. Największym zaskoczeniem dla uczniów było jednak to, że sami mogliśmy zasiąść do stołu jury. Wielu z uczniów naszej szkoły miało okazję spróbować i ocenić dania konkursowe, niektóre fantazyjne potrawy i wykwintne dodatki mogliśmy smakować po raz pierwszy w życiu.

Gdy wybiła godzina 14:00 nikomu nie chciało się wracać do domu. Przed wyjściem czekała na nas jeszcze jedna niespodzianka: rzeźby w bryle lodowej - ryba i sowa. Mogliśmy podziwiać sposób wykonania, aż trudno uwierzyć, że fantazyjne rzeźby wykonano przy użyciu piły elektrycznej! Szkoda, że można je podziwiać tylko przez kilka godzin.

Z Kulinarnego Rajdu Mistrzów nie wróciliśmy do szkoły z pustymi rękami, udało nam się zdobyć autografy wszystkich wyżej wymienionych osobistości. Będzie to świetna pamiątka dla nas - plakat reklamujący imprezę z autografami zawiesimy w naszej klasie hotelarskiej. ,, Kulinarne Rajdy Mistrzów'' jest to impreza cykliczna, więc z góry zakładamy, ze Nasza szkoła pojawi się tam za rok. Po raz kolejny będziemy dopingować kucharzy. Tegoroczne zmagania wygrała ekipa z wrocławskiej restauracji Pod Papugami, która została jednogłośnie wybrana jako najlepsza przez wszystkich członków jury. Gratulujemy!

Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony internetowej - w zakładce TECHNIK HOTELARSTWA można obejrzeć więcej zdjęć i przeczytać wywiad z uczestnikami Kulinarnego Rajdu Mistrzów 2012.

Uczennice klasy 3TH