13 listopada (chociaż wypadł w piątek) okazało się dniem pełnym wrażeń dla uczniów Technikum Hotelarskiego. Hotelarze po raz czwarty mogli uczestniczyć w Kulinarnym Rajdzie Mistrzów organizowanym w sali bankietowej Hotelu Haston**** we Wrocławiu.

Jest to konkurs dla profesjonalnych kucharzy z hoteli z całej Polski, którzy walczą o nagrodę pieniężną oraz wejście do kolejnego etapu jakim jest prestiżowy konkurs "Kulinarny Puchar Polski". W tym roku do zmagań dołączyli również młodsi amatorzy technik kulinarnych ze szkół gastronomiczno-hotelarskich regionu.

Nasi uczniowie zasiedli na widowni i obserwowali zmagania kucharskich drużyn oraz mieli możliwość degustowania dań konkursowych. Prowadzącym imprezę był znany wszystkim Karol Okrasa. Największą atrakcją była możliwość osobistego spotkania z jurorami znanymi z telewizyjnych programów kulinarnych oraz udział w wykładach szkoleniowych na temat serwowania win i technik parzenia kaw.

Jak co roku na pamiątkę przywieźliśmy plakat z autografami wszystkich jurorów, który zawiesimy w klasie hotelarskiej. Oprócz osobistych wrażeń wycieczka miała także na celu umożliwienie uczniom zaobserwowania pracy pracowników hotelu, którzy profesjonalnie przygotowali całą imprezę.

Agnieszka Osipiak